Expertmedia

Geef je website een snelheidsboost

Inleiding:

In de wereld van het web zijn er verschillende technologieën die helpen bij het verbeteren van de prestaties en de gebruikerservaring. Drie veelgebruikte tools zijn Redis Caching, Varnish Caching en CDN. Maar wat zijn nu precies de verschillen tussen deze termen? In dit artikel zullen we deze concepten op een toegankelijke manier uitleggen, zodat zelfs leken een beter begrip kunnen krijgen.

Redis Caching:

Redis (Remote Dictionary Server) Caching is een in-memory datastructuurwinkel die wordt gebruikt om gegevens op te slaan en op te halen. Het fungeert als een tijdelijke opslagplaats voor veelgebruikte gegevens, zoals databasequeryresultaten. Wanneer een gebruiker een verzoek indient, controleert Redis eerst of de gevraagde gegevens al in de cache aanwezig zijn. Als dat het geval is, worden de gegevens direct uit de cache opgehaald, wat de responstijd aanzienlijk verkort. Als de gegevens niet in de cache aanwezig zijn, zal Redis ze ophalen vanuit de bron en ze ook in de cache opslaan voor toekomstig gebruik.

Varnish Caching:

Varnish Caching is een webtoepassing-accelerator, ook wel bekend als een reverse proxy-cache. Het werkt als een tussenliggende laag tussen de gebruiker en de webserver. Wanneer een gebruiker een verzoek indient, zal Varnish dit verzoek ontvangen en controleren of het resultaat al in de cache aanwezig is. Indien ja, wordt het resultaat direct naar de gebruiker teruggestuurd. Dit bespaart de tijd die nodig is om het verzoek naar de webserver te sturen en het resultaat te genereren. Als het resultaat niet in de cache aanwezig is, zal Varnish het verzoek doorsturen naar de webserver, het resultaat opslaan in de cache en het vervolgens aan de gebruiker terugsturen.

CDN (Content Delivery Network):

Een CDN, oftewel Content Delivery Network, is een netwerk van servers die strategisch verspreid zijn over verschillende geografische locaties. Het hoofddoel van een CDN is om statische bestanden, zoals afbeeldingen, CSS en JavaScript-bestanden, dichter bij de gebruikers te brengen. Wanneer een gebruiker een website bezoekt, zal het CDN ervoor zorgen dat de inhoud wordt geleverd via de server die het dichtst bij de gebruiker in de buurt is. Dit vermindert de latentie en zorgt voor een snellere levering van de inhoud, waardoor de laadtijd van de website wordt verkort.

Conclusie:

Hoewel Redis Caching, Varnish Caching en CDN allemaal helpen bij het verbeteren van de prestaties van websites, hebben ze elk een specifieke functie. Redis Caching is gericht op het opslaan en ophalen van gegevens, Varnish Caching versnelt de levering van dynamische webpagina’s en CDN optimaliseert de distributie van statische bestanden.

Door gebruik te maken van deze technologieën kunnen websites sneller draaien.

Written by Erwin De Troch

Recent News

GDPR en websites…..

De General Data Protection Regulation (GDPR), of ...

Expertmedia wordt Salesforce Service provider

Een Salesforce serviceprovider biedt diensten en oplossingen ...

Expertmedia maakt animatie voor Stad Gent

Expertmedia mocht in oktober 2022 de presentatie ...

Wat is het verschil tussen SEO en SEA?

SEA: snel en gericht adverteren bij je ...